پیام آیت الله العظمی جوادی آملی به روز ملی مازندران

04 11 2024 4952020 شناسه:

پایگاه اطلاع رسانی اسراء: آیت الله العظمی جوادی آملی در پیام به روز ملی مازندران بیان داشتند: گرچه مردم ايران در سراسر اين منطقه اين توفيق را داشته و دارند که هميشه پرچم تشيع را خوب بلند کنند و در اهتزاز قرار بدهند و در برابر قدرتها هميشه ايستاده بودند اما مازندران يک خصيصه خاص خودش را داشت.


ایشان اظهار داشتند: ما مردم ايران مردان بزرگي هستيم ما نه يعني حوزويها و  دانشگاهيها، ما يعني ايرانيها مردان بزرگي هستيم، زيرا هر جا سخن از شرف و افتخار علمي بود ايران حضور داشت. چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام، ما بزرگزادهايم و اين افتخار است نه تکبر!

 

معظم له با بیان اینکه ما باید اين میراثمان را حفظ کنيم، اظهار داشتند: يک بيان نوراني اميرالمؤمنين در نهج البلاغه دارد فرمود اگر بزرگان شما يک سنت صالحي داشتند اين را گرامي بشماريد، فرمودند به اينکه آثار گذشته را که پيشينيان داشتند حفظ بکنيد. اين تکبر نيست. اینکه اجداد ما در مازندران در برابر حکومت عباسیان ایستادند، قدرت اهل بیت را حفظ کردند، به استقبال امامزاده ها و سادات علوي رفتند و آنها را تکريم کردند و ما را شيعه بار آوردند اين فخر است، بايد اين را حفظ بکنيم و حفظ ما در تشيع ماست.

 

ایشان اظهار داشتند: حفظ ما در دينداري ماست حفظ ما در عمل به قرآن و عترت است، ما باید قدر سرمايه های خود را بدانیم، حرمت بزرگان را حفظ کنیم، عظمت حوزههاي علميه بايد حفظ شود، عظمت آن دانشمنداني که در سراسر اين استان هستند و بودند، بايد حفظ شود چه اينکه براي همه کشور بايد حفظ شود.

 

​​​​​​​

دانلود فایل تصویری

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

بسم الله الرحمن الرحيم

«الحمد لله رب العالمين و صلي الله علي جميع الأنبياء و المرسلين و الأئمة الهداة المهديين سيما خاتم الأنبياء و خاتم الأوصياء عليهما آلاف التحية و الثناء بهم نتولي و من اعدائهم نتبرّء الي الله».

مقدم شما بزرگواران مازندراني را که براي همه ما فخر و محبت است گرامي ميداريم و اين گزارشي که از شرح وضع مازندران در گذشته و حال ارائه فرموديد بسيار اميدبخش بود. گرچه مردم ايران در سراسر اين منطقه اين توفيق را داشته و دارند که هميشه پرچم تشيع را خوب بلند کنند و در اهتزاز قرار بدهند و در برابر قدرتها هميشه ايستاده بودند اما مازندران خصيصه خاص خودش را داشت. ما مردم ايران مردان بزرگي هستيم، زيرا هر جا سخن از شرف و افتخار علمي بود ايران حضور داشت. قبل از اسلام اينجا دانشگاه بود و بعد از اسلام اگر نجف حوزه علميه شد، ما يعني ايرانيها نجف را نجف کرديم. بزرگان نجف از مايند شيخ طوسيها از مايند کتب اربعه از ماست يعني ما ايرانيها نوشتيم.

ما وارث بزرگان و بزرگواري هستيم، طبع ما اين است؛ چرا اين را فراموش بکنيم؟ اگر اکنون سخن از ايران است براي آن است که ما وارث حرفها و ميراث گذشته هستيم. ما همواره بزرگ بوديم؛ «ما» يعني ايرانيها نه يعني خصوص روحانيت يا خصوص دانشگاه. اين اصل اول.

اصل دوم آن است که ما بايد اين ارثمان را حفظ کنيم. سرتاسر ايران هر جا را بشکافيد اثر باستاني داريد اثر علمي داريد اثر هنري داريد؛ ما بزرگزادهايم و اين افتخار است نه تکبر.

اميرالمؤمنين يک بيان نوراني در نهج البلاغه دارد فرمود اگر بزرگان شما سنت صالحي داشتند اين را گرامي بشماريد؛ اين افتخار است اين منتگذاري نيست اين تکبر نيست. کسی بگويد من نوه فلان کسي هستم که شخصيت بزرگي بود در مازندران، من بايد اين را حفظ بکنم؛ اينکه _معاذ الله_ تکبر نيست. اين در نامه 53 نهج البلاغه است؛ فرمود آثار گذشته را که پيشينيان داشتند حفظ بکنيد. اينکه تکبر نيست. بگويد من نوه فلان کسي هستم که در برابر حکومت عباسيان ايستاد. در عصر حکومت عباسي، اجداد ما سادات علوي را در مازندران تکريم کردند و ما را شيعه بار آوردند؛ اين فخر نيست؟!

مازندران يعني اين! در برابر حکومت عباسي ايستادند، در برابر بيگانهها ايستادند، قدرت اهل بيت را حفظ کردند. مگر کار آساني بود؟! زندان رفتن داشت کتک خوردن داشت. اجداد ما اين کار را کردند. ما بزرگزادهايم و بايد اين را حفظ بکنيم و حفظ ما در تشيع ماست حفظ ما در دين داري ماست حفظ ما در عمل به قرآن و عترت است. ما اين افتخار را داشتيم که در برابر حکومت عباسيها برويم به استقبال علويها، بعد اين ديار شد ديار علوي.

شما بسياري از اين منطقهها را ميبينيد که ما امام زاده داريم. اين امام زاده ها منشأ برکت هستند و تشيع را همين امام زادهها حفظ کردند؛ اينها هر کدامشان مدرسهاند.

 

  ما بزرگزادهايم و اين فخر است و اين بزرگ زادگي، تواضع ميآورد نه تکبر؛ چرا ما اين را حفظ نکنيم؟!

آن بيان نوراني اميرالمؤمنين(سلام الله عليه) در نهج البلاغه در نامه پنجاه و سوم هست که به مالک نوشتند. سنتها دو قسم است: يک سنت شرعي است که نماز باران چه زمانی است نماز جمعه چه زمانی است و مانند اينها که اينها به دستور شارع مقدس است و در اختيار ما نيست و يک سری سنتهاي خوب هست که شارع مقدس کلياتش را گفته و بزرگان تشيع صحيح ميدانند جامعهشناسان و سياستمداران صحيح ميدانند، اگر چنين سنتي را گذاشتند اين را به هم نزنيد. فرمود اگر بزرگان شما سنت خوبي گذاشتند آن را ترک نکنيد.

اين بيان نوراني حضرت امير است در نهج البلاغه و اين نامه که براي مالک اشتر مرقوم فرمودند نامه پنجاه و سوم است؛ در آنجا فرمودند: «وَ لَا تَنْقُضْ سُنَّةً صَالِحَةً عَمِلَ بِهَا صُدُورُ هَذِهِ الْأُمَّةِ وَ اجْتَمَعَتْ بِهَا الْأُلْفَةُ وَ صَلَحَتْ عَلَيْهَا الرَّعِيَّةُ وَ لَا تُحْدِثَنَّ سُنَّةً تَضُرُّ بِشَيْ‏ءٍ مِنْ مَاضِي». سنتگذاري دو قسم است يک سنت شرعي است نظير اينکه نماز جمعه چه زمانی است يا نماز باران چه زمانی است که اينها به دست ما نيست اينها فقط از شارع مقدس است و يک سلسله سنن سياسي است سنن اجتماعي است که هم با کليات شريعت مطابق است هم با عقل موافق است. بزرگان قوم سنتي را گذاشتند که اين سنت هم با شريعت مطابق بود هم با عقل مطابق بود و باعث وحدت ملت بود باعث اجتماع امت بود باعث هماهنگي ملت بود باعث همآوايي ملت بود، اين را به هم نزنيد؛ نظير همين کارهايي که در ايام فروردين است ديد و بازديد است صله رحم است. سنتي را امام(رضوان الله عليه) گذاشتند که آخرين جمعه ماه مبارک رمضان روز قدس است؛ اينکه در قرآن و روايات نبود اين را بزرگان گذاشتند، چيزي خوبي هم است. فرمود به اينها دست نزنيد. ما سنتهايي داريم مثلاً در 22 بهمن راهپيمايي ميکنيم؛ اين هم مطابق با اصول کلي است هم يک سنت سياسي است هم يک سنت اجتماعي است اينکه چيز بدي نيست.

حضرت فرمود سنت صالحهاي که مطابق با عقل است نافع است باعث اجتماع ملت است باعث الفت ملت است، اين را به هم نزنيد. بزرگداشت مازندران هم از همين سنتهاست. ما چرا اين روز را ميخواهيم بزرگ بداريم؟ براي اينکه اجداد ما در برابر حکومت عباسي ايستادند (يک)، به استقبال نوه امام رفتند (دو)، تشيع را حفظ کردند (سه) و ما وارثان تشيع هستيم (چهار)؛ خب چرا اين را از دست بدهيم؟! فرمود اينها را به هم نزنيد. نفرمود نماز باران را دست نزنيد، آنکه سنت شرعي است؛ فرمود سنت صالحهاي که بزرگان شما گذاشتند و صبغه ديني دارد سياسي دارد اجتماعي دارد برکت است باعث وحدت ملت است، اين را از دست ندهيد.

در برابر حکومت عباسي ايستادن فخر است، به استقبال نوه امام رفتن فخر است، امام زادهها را به ديار خود دعوت کردن فخر است، زمينه تشيع اين سرزمين را فراهم کردن فخر است همه اينها برکات است، چرا ما اينها را حفظ نکنيم؟!

بنابراين هم اين کار، کار بسيار خوبي است و هم اينکه مازندران يکي از بزرگترين استانهاي ايران است؛ منتها موقعيتش طوري است که عظمتش طولي است و نه طول و عرضش باهم باشد؛ يک طرفش به گيلان وصل است يک طرفش هم به گرگان وصل است. اين است که ما متأسفانه شهر بزرگ نداريم و وقتي شهر بزرگ نداشتيم بزرگان ما از يکديگر جدا هستند اما شهر اگر بزرگ باشد هم خيرين يکديگر را ميشناسند هم علما يکديگر را ميشناسند هم دانشگاهيها يکديگر را ميشناسند. حتماً بزرگان ما در مازندران بايد جلسات ماهانه داشته باشند هم شعراي ما هم علماي ما هم بزرگان سياسي ما که اين بيش از سه ميليون جمعيت، به اندازه يک شهر باشند که ما خبر داشته باشيم. ما شعراي بزرگي داريم علماي بزرگي داريم سياستمداران بزرگ داريم اما همهشان تنهايند.

من در ديداري که با برخی از اين آقايان داشتم عرض کردم که ما برلياني را همين طور مفت و رايگان در اختيار دريا ميگذاريم؛ سه ماه يا چهار ماه در زمستان و پاييز اين همه آبهاي فراوان را هم رود کبير هراز هم رود بابل هم تجنرود ساري همه را در اختيار دريا ميگذاريم! اين يعني چه؟ يعني نعمت الهي را کفران کردن. پسفردا کمبود برق داريم يا فلان کمبود را داريم. اين عرضه ميخواهد که آدم سرمايه خودش را حفظ بکند.

هيچ توقع نداشته باشيم که همه کارها را دولت انجام بدهد، دولت هم مثل ماهاست. همين طور اين برليانها را ما رايگان در سه ماه زمستان تحويل دريا ميدهيم آن وقت بعد ميگوييم برق کم داريم آب کم داريم! اين بر ما لازم است که دور هم باشيم داراييمان را حفظ بکنيم از تحصيل کردههاي دانشگاه از تحصيلکردههاي حوزه از تحصيلکردههاي مجامع ديگر کمک بگيريم که چگونه اين زرخيزي را حفظ بکنيم. 

خدا غريق رحمت کند شهدا را عموماً و بيش از چهارده هزار شهيد استان ما را! کم نيستند؛ بيش از چهارده هزار دسته گل را آدم تحويل اين سرزمين بدهد کم نيست. اصلاً شهيد آمده که جامعه را زنده کند؛ ثواب و قيامت و اينها سر جايش محفوظ است اما براي ما چه فايده دارد؟ ميخواهد ما را زنده بکند، البته برای خودش هم روح و ريحان است. بيش از چهارده هزار نفرند! اين فخر است اين سرمايه است.

فرمودند سرمايههاي تان را بشناسيد (يک) و از سرمايهتان استفاده کنيد (دو). ما حتما بايد بفهميم که اين برليانها را رايگان تحويل دريا ندهيم حتماً بايد بفهميم که نزد خدا مقصريم! اسراف يعني چه؟ آيا اسراف تنها شخصي است که آدم مال خودش را دور بيندازد؟ آيا فقط اين حرام است؟ آدم مال خودش را دور بيندازد البته اسراف است و حرام است؛ اما اسراف ملي هم داريم. اين زر  را آدم رايگان تحويل دريا بدهد، مثل اين است که اموال خودش را بيندازد در دريا! اين حرام است آن هم حرام است؛ منتها آن حرام اجتماعي است اين حرام شخصي است.

الآن چون حکومت حکومت اسلامي است نظام نظام الهي و اسلامي است و رهبر ما الهياند، سنت ما و سياست ما ميشود ديني. اگر اين چنين است کار شما بسيار بزرگ است بسيار عظيم است بسيار علمي است منتها اين را با جامعيتش بايد حفظ کنيد يعني سرتاسر مازندران حضور داشته باشند. غالب اين منطقهها روحانيون بزرگي داشتند دانشمندان بزرگي داشتند شعراي بزرگي داشتند که چه به زبان محلي و چه به زبان رسمي شعر می سرودند.

ما بايد بدانيم که اجداد ما آن روز در برابر عباسيان ايستادند و اين کار امروز شما، در برابر آمريکا و اسراييل ايستادن است؛ آن روز اسراييل همان عباسيها بودند آمريکاييها همان عباسيها بودند. بزرگداشت شيعه بزرگداشت امام بزرگداشت امام زاده بزرگداشت ايران اسلامي، در برابر آمريکا و اسراييل ايستادن است. آن روز آنها اين کار را کردند و اين منطقه را حفظ کردند.

 إن شاء الله اجر شما با ذات اقدس اله باشد و سعي شما مشکور باشد؛ اما حضور همه علما حضور همه دانشمندان حضور همه خيرين سهم بسزايي دارد (يک) و اين يک وظيفه رسمي ماست (دو) و اين زمينه برکت تشيع مازندران است که سر تا پا خير و رحمت و برکت است (سه) که نشانهاش هم اين بيش از چهارده هزار شهيد است.

اين جريان که امام(رضوان الله تعالي عليه) در وصيتنامهشان درباره آمل ذکر کردند، در هر شهري بود همين کار را ميکردند، اختصاصي به شهر ما ندارد؛ بيش از چهل نفر از بهترين عزيزان شهيد شدند! اين يعني چه؟ نگذاشتند بيگانه بيايد. اين عظمت و جلال از کجا آمد؟ اين کشورداري و سياست و وطنخواهي و عِرق مليت از کجا آمد؟ اين از همين امام زادهها آمد.

بنابراين قدر اين سرمايه را آدم بايد بداند و حرمت بزرگان را بايد حفظ بکند عظمت حوزههاي علميه که در اينجا هستند را بايد حفظ بکند عظمت آن دانشمنداني که در سراسر اين استان هستند را بايد حفظ بکند چه اينکه براي همه کشور بايد حفظ بکند. توفيق همگان را حفظ رهبر را حفظ نظام را حفظ جامعه را حفظ مليت را از ذات اقدس اله مسئلت می کنيم و غفران شهدا را مخصوصاً شهداي غزه و سيد بزرگ و بزرگوار سيد نصر الله و ساير عزيزان لبنان و امثال آنها را از خداوند می خواهيم؛ درجاتشان رفيع است رفيعتر بشود! از ذات اقدس اله مسئلت ميکنيم اين نظام را تا ظهور صاحب اصلياش از هر خطري حفظ بفرمايد و به همه شما دستاندرکاران و عزيزاني که در تدارک اين روز باشکوه، سعي بليغ داريد، ذات اقدس اله، سعادت و سيادت دنيا و آخر مرحمت بفرمايد!

«غفر الله لنا و لکم و السلام عليکم و رحمة الله و برکاته»


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات

چند رسانه ای