26 02 2016 437978 شناسه:

اينجانب ملکي داشته­ام که بنابر سند ثبتي آن، حد شمالي به کوچه 9 متري و حد جنوبي­اش به زمين مشرف بوده است در حدود سال 1360ش، بر اثر طرح عمراني، حد جنوبي اين ملک، در کنار خياباني 30 متري واقع مي­شود که طرح آن، با هزينهٴ شهرداري صورت گرفته است. پس از اين واقعه، مالک حق داشته طبق مقررات شهرداري­ها با پرداختن عوارض، قانوناً [امتياز] برِ خيابان اصلي را اخذ نمايد؛ ليکن مالک به خاطر دلايل متفاوتي از جمله عدم بازسازي ملک و عدم اطلاع از قوانين و ... به اين کار اقدام نکرده است و بدون پرداخت عوارض و (برخلاف مقررات شهرداري) به احداث درب مشرفِ به خيابان در حد جنوبي، اقدام نموده است.

سال­ها بعد؛ يعني در سال 1381ش، بر اثر طرح‌هاي عمراني و برابر اعلام شهرداري، اين ملک به صورت کامل در طرح خياباني عظيم قرار مي­گيرد و بايد مالک (برابر قانونِ نحوهٴ تقويم ابنيه، املاک و اراضي مورد نياز شهرداري­ها) در صورت عدم توافق با شهرداري، با قيمت کارشناسان رسمي دادگستري، ملک را واگذار نمايد.

 اين نکته قابل توجه است، املاکي که دو کله باشند، با حد به خيابان حدود سه برابر ارزش ملکي آن‌ها، افزايش مي­يابد. در نتيجه ارزش معاملاتي اين ساختمان در نظر شهرداري، به همان مقدار است که هنوز خيابان عبور نکرده و در نتيجه قيمت افزايش سه برابري را در نظر ايشان ندارد و شهرداري، حد جنوبي در سند ملکي که جديداً توسط ادارهٴ ثبت اسناد اصلاح گرديده را امري تشريفاتي دانسته و موجب ارزش حدود سه برابري نمي­دانند و مي‌گويند: قيمت­گذاري بايد برابر وضعيت ملک در زمان قبل از اجراي طرح اوليه سال 1360ش، با حد شمالي به کوچه 9 متري باشد و حد جنوبي شما در قيمت­گذاري به حساب نمي­آيد؛ يعني حدوداً يک سوم کاهش ارزش ملک.

آيا اين ارزش پيدا شدهٴ در ملک، توسط احداث خيابان با هزينهٴ شهرداري، شرعاً به مالک تعلق مي­گيرد؛ يا اين ارزش متعلق به شهرداري است و مي‌تواند در اعطاي آن به مالک، ممانعت نمايد؟

1. مالک زمين فقط مالک قيمت آن به لحاظ زمان قبل از اجراي طرح است؛

2. ارزش افزوده به مالک زمين تعلق نمي­گيرد؛

3. شهرداري مي­تواند ارزش زائد را از مالک بگيرد؛

4. مالک زمين با پرداختن ارزش افزوده بر ديگران مقدم است. 22/11/1391


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات